Helena Golenhofen
univ. dipl. inž. grad.
Telefon: 041 / 285 280
info@fengshui-akademija.si

Če želite prejemati novice o aktivnostih Feng shui akademije, vpišite vaš elektronski naslov:
  

  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
  
    
 

    ZAHRBTEN VPLIV MLEKA
(Aura, februar 2003, avtor: Alois Kolar, praktik & svetovalec Naravnega zdravja)

Zadnji dogodki na slovenskem prizorišču – dodajanje zelo škodljivega in prepovedanega antibiotika kloramfenikola, ki so ga odkrili nemški analitiki v mleku in mlečnih izdelkih iz Slovenije že septembra, slovenski strokovnjaki in politika pa se je zganila šele novembra, me je spodbudilo (da o mleku, kot »nujno potrebni hrani za razvoj otrok in mladostnikov«, – tako jo vztrajno priporočajo »uradna medicina«, farmacevtska industrija, proizvajalci, predelovalci, prodajalci in preprodajalci), da navedem še nekatera pojasnila, izsledke raziskav, ki so popolnoma drugačni od trditev znanosti. Od vas samih pa je odvisno, kako se boste hranili v prihodnosti.

Izročila in pozneje dopisana literatura v najbolj razširjeni knjigi na svetu nam ves čas vcepljata v glavo pravljico o »medu in mleku« in mleko naj bi bilo zlasti za otroke najprijetnejša, naravna in prijazna hrana …Vendar je resnica drugačna.

Osem let živim po načelih Naravnega zdravja – Naravne higiene – to pomeni: NIČ mleka in mlečnih izdelkov, in vam lahko zatrdim, da mi ne primanjkuje nobenih snovi. Poglejmo torej znova nekaj dejstev, ki bi vam utegnila spremeniti mišljenje in seveda ravnanje, hranjenje.

Vpliv mleka na smrtnost dojenčkov
Ne vem, kako se boste odzvali na dejstvo, da kravje mleko vpliva na smrtnost dojenčkov in otrok, toda moja dolžnost je, da vas s tem seznanim. V raziskavi, ki je zajela več kot 20000 dojenčkov, je bila opravljena primerjalna študija med tistimi, ki so bili hranjeni z materinim mlekom, in onimi, ki so bili hranjeni po steklenički, s kravjim mlekom. Pri dojenčkih, ki so bili hranjeni s pasteriziranim kravjim mlekom, so ugotovili kar 56-krat višjo stopnjo smrtnosti kot pri tistih, ki so bili hranjeni z materinim mlekom. Tudi splošna stopnja njihove obolelosti je bila podvojena v primerjavi z dojenčki, hranjenimi z materinim mlekom. (Vir: Cousens, CE 346.)

Kravje mleko povzroča diabetes
S. Virtanen, dr. med. s finske univerze je v raziskavi ugotovil, da dojenčkom starim tri mesece in manj, hranjenje s kravjim mlekom povzroči pomanjkanje inzulina. Goveje mlečne beljakovine uničujejo v trebušni slinavki beta celice, ki ustvarjajo inzulin in tako povzroča diabetes. (Vir: Cohen, MDP 264, 219, 220.)

Kravje mleko je poglavitni povzročitelj alergij
Mleko povzroča koliko ali črevesne krče, kolitis, prehlade, sinusitis, zaprtje, bolezni dihal, ki so povezane z astmo, vneto in rane v grlu. Otroci, ki so hranjeni s kravjim mlekom, zrasejo v odrasle ljudi, ki veliko bolj obolevajo za multiplo sklerozo, kakor tisti, ki so bili hranjeni z materinim mlekom.
Hormon BGH (Bovine growth hormon) povzroča tudi hitro, nenaravno rast otrok.

Kravje mleko je hrana za telička
Kravje mleko je hrana za mladiča lastne vrste, torej za telička, materino mleko človeške samice pa za dojenčka človeške vrste; v primerjavi s kravjim mlekom vsebuje materino mleko več lecitina; to je zelo pomembno za razvoj možganov, in več kot polovico manj beljakovin v obliki lahko prebavljivih albuminov. Vsebuje samo polovico vrednosti koloidnega kalcija (organska oblika), kalcij v kravjem mleku pa je pri človeku vezan na izredno težko prebavljive kazeinske beljakovine, ki jih ljudje ne moremo prebaviti, saj že od 2,5 oziroma 3 let starosti človeški organizem ne ustvarja več encima za presnovo le-teh, to je rinila. Kemična sestava materinega mleka se močno razlikuje od kravjega in odtod tudi izvirajo vse težave. Teliček se razvija in raste zelo hitro, vendar ima glede na maso in velikost sorazmerno majhne možgane, otrok pa se razvija počasneje, možgani so bolj razraščeni, razviti, večji. V kravjem mleku ni vlaknin, vsebuje zelo malo železa, niacina, linolske kisline, vitamina C, primanjkuje pa v njem fosforja in tavrina. V kravjem mleku je 300 odstotkov več kazeinskih beljakovin za oskrbovanje beljakovinskih molekul za ustvarjanje kostne strukture, ki bo nosilka teličkovega težkega telesa; teliček podvoji svojo maso v sedmih tednih po rojstvu, človeški mladič pa v sedmih mesecih. Težava je v tem, da ljudje kravjega mleka ne moremo prebavljati, saj človeški organizem od »odstavitve« ne ustvarja dveh pomembnih encimov za presnovo mleka, rinila (za presnovo beljakovin) in laktaze (za presnovo laktoze), to je mlečnega sladkorja.

Izsledki mnogih raziskav kažejo, da so mleko in mlečni izdelki poglavitni vzrok srčnih napadov, kapi in ateroskleroze. Homogenizirano mleko je še slabše, škodljivejše od pasteriziranega, saj je maščoba razbita na drobne mikroskopsko vidne delce, ti pa omogočajo ksantin oxidazi (XO), da skozi črevesne stene presnovnega trakta preide v kri; tam intenzivno maši arterije, posledica tega pa je visok krvni tlak. Zdravnika Kurt Oster in Ross iz Connecticuta – ZDA, zagovarjata izsledke raziskave, da je pitje homogeniziranega mleka nevarnejše od kajenja, ter zahtevata, naj bi bil na mlečni ovojnini prav tak napis kakor na škatlici cigaret. »To je igra s smrtjo,« poudarjata zdravnika. Finska je država med največjimi porabnicami mleka in mlečnih izdelkov, prav tako pa ima najvišjo stopnjo smrtnosti, povezano z boleznimi srca in ožilja. (Vir: Health Science, Community Spirit Magazine, 1985.)

V desetletni raziskavi je bilo dokazano, da je kuhano, pasterizirano mleko poglavitni povzročitelj vseh nepravilnosti v delovanju srca in ožilja, tovrstne bolezni pa so v ZDA »ubijalec številka 1«. Kar 40 odstotkov ameriške prehrane sestavljajo mleko in mlečni izdelki v skladu s priporočili USDA …(United States Drug Administration).

Ko pijete mleko, pridelate sluz in lepilo
Mleko in mlečni izdelki so hrana ki ustvarja v telesu največ sluzi, v siru pa so količine tega še večje. Ljudje, ki pijejo mleko in jedo mlečne izdelke (mleko, smetana, planšarski siri, siri vseh vrst, kremni namazi, jogurt, kefir, sladoled, maslo, bivolje maslo…), so vedno polni sluzi – nahodni, prehlajeni, delno ali precej zaprti, kar zadeva izločanja blata. To je tudi vzrok, da so otroci, hranjeni z mlekom in mlečnimi izdelki, nenehno prehlajeni. Izredno težko prebavljiva beljakovina kazein je hkrati tudi poglavitni vzrok za nastajanje sluzi, ki v telesu ustvarja histamine, ti pa povzročajo sluz in zaprtje. Sluz polni pljuča, otežuje dihanje ali ga skoraj onemogoča. Kazein je ena izmed najbolj alergenih snovi, zato so tudi astma in napadi srca neposredno povezani s hrano, v kateri je mleko in mlečni izdelki. In astma je pri afroameričanih in afričanih še trikrat pogostejša, kot pri belcih.
Dejstvo je, da kar 80 odstotkov beljakovin v mleku sestavlja kazein – izredno odporno lepilo, ki je podlaga za eno najmočnejših lepil, odpornih proti vodi, s katerim lepijo kopalniške ploščice pa tudi kuhinjsko in pohištvo. Kazein deluje podobno tudi v ljudeh …

Še nekaj dejstev o mleku

OSTEOPOROZA. Beljakovine v mleku pospešujejo nastanek osteoporoze, saj povzročajo izgubo kalcija, ki odteka z urinom. (Recker, R. Am. J. Clin. Nutr. 1985; 41:254)

RAK. Mleko in mlečni izdelki so povezani s povečanim tveganjem raka na prostati. Vnos velikih količin kalcija, predvsem z mlečnimi izdelki povečuje tveganje za nastanek raka na prostati, z majhnimi koncentracijami 1,25 dihidroksivitamina D3, to je hormona, ki naj bi varoval pred rakom prostate. Kravam molznicam pogosto vbrizgavajo rastni hormon BGH (Bovine growth hormone), to pa lahko povzroča visoko raven snovi, imenovane IGF-1. BGH v mleku niso zasledili, so pa ugotovili IGF-1. Visoka stopnja te substance pa je lahko povezana s povečano nevarnostjo za obolelostjo za rakom na prostati. (Dairy Products, calcium, and prostate cancer risk in the Physicians' Health Study. Am. J. Clin Nutr. 2001;74 549-554; Chan, S. Dairy Products, calcium and prostate cancer risk in thePhysician's Health Study. 91st Annual Meeting of American Asociation for Cancer Research, April 2000.)

BOLEZNI SRCA. Beljakovine v mleku lahko poškodujejo arterije s tako imenovano imunsko križno reakcijo (immune cross-reaction). Veliko količino protiteles proti mlečnim beljakovinam so odkrili pri aterosklerozi. Za to so sokrivi mlečni izdelki bodisi z majhno vsebnostjo maščob bodisi brez maščob. Mlečni izdelki brez maščob smejo vsebovati od 4 –7 odstotkov maščob, to pa pomeni tudi nekaj nasičene maščobe in holesterol. (Annand, J. Atherosclerosis. 1986;59:347; Muscari, A. Ann Ital Med Int. 1992;7:7; Altern Med Rev. 1998; 3(4): 281–294)

ARTRITIS. Obstajajo dokazi, da odziv imunskega sistema na mlečne beljakovine pri nekaterih ljudeh povzroča in/ali poslabšuje revmatoidni artritis (RA). Izsledki nekaterih raziskav potrjujejo, da odstranitev mleka in mlečnih izdelkov iz prehrane zmanjša bolezenska znamenja pri ljudeh z revmatoidnim artritisom.
(Welsh, C. Int. Arch. Allergy Appl. Immun.1986; 80:192; Ratner,D. Israel, J. Med. Science. 1985;21:532; Park, A. Br. Med. J. 1981; 282:2027; Panush, Arthritis Rheum. 1986; 29:220)

PREOBČUTLJIVOST ZA HRANO. Od vseh vrst hrane, ki jo uživamo danes, so mlečne beljakovine poglavitni vzrok za alergije pri odraslih in otrocih.
(Bahnam S. Allergies to Milk, New York: Grune and Stratton,1990)

MLEKO IN MLEČNI IZDELKI NE VSEBUJEJO VLAKNIN, zato povzročajo zaprtje in druge bolezni, kot so varicoza ven, hemoroidi in hiatus hernia.

DIABETES. Obstajajo dokazi, da beljakovine v kravjem mleku lahko povzročijo sladkorno bolezen tipa 1, znova z imunsko križno reakcijo na te beljakovine. Po svetu je sladkorna bolezen tipa 1 povezana s količinami zaužitih mlečnih izdelkov. Tveganje sladkorne bolezni pri otrocih pa se zmanjša z dojenjem.
(Dahl-Jorgensen, K. Diabetes Care. 1991; 14:1081; Karjalainen, J.N Engl. J. med. 1992; 327:302)

NEZMOŽNOST PREBAVE MLEKA. Mleko in mlečni izdelki so zelo pogosto predstavljeni kot najnaravnejša hrana, toda večina afroameričanov (70 odstotkov), Američanov azijskega porekla (95 odstotkov), španskih Američanov (53 odstotkov) in domačinov (Indijancev, 74 odstotkov) sploh ne zmore prebaviti mleka in mlečnih izdelkov. Torej mleko le ni tako popolna hrana, kajne?

ONESNAŽEVALCI. Mlečni izdelki so zelo pogosto kontaminirani z E. coli, salmonelo, stafilokoki in/ali tuberkolozo, z mikrobi, ki se s pasterizacijo ne odstranijo vedno. (AIDS 6:759)

POMANJKANJE ŽELEZA. Mleko in mlečni izdelki so poglavitni vzrok pomanjkanja železa – anemije pri otrocih, saj mleku primanjkuje železa. Mleko preprečuje absorpcijo železa tudi iz drugih vrst hrane, saj ga veže nase.
(Oski, F. Pediatrics 75 (suppl) 1985:182.)

In kaj nam v izobraževalnih oddajah po televiziji, radiu in revijalnem tisku zagotavljajo strokovnjaki za prehrano, doktorji uradne medicine, oglaševalci mlečnih izdelkov in trgovci povsod po svetu?
Vse, kar vam lahko ob tem svetujem, je: Razmišljajte s svojimi možgani, ne dovolite, da bi drugi razmišljali namesto vas! Sam se hranim osmo leto (osem let je bilo 23. septembra 2002) optimalno: zaužijem približno 96 odstotkov svežega, presnega zrelega sadja, približno 2,5 odstotka zelenjave, solate in 1,5 odstotka orehov, oreščkov, lešnikov, semen, vse v naravnem stanju (brez praženja). Nič mi ne manjka, nasledki takega hranjenja pa so: zdravje, vitkost, vitalnost, moč, optimalna sposobnost za delo (velikokrat delam tudi po 20 ur na dan), skratka zdravje v najvišji obliki …

Komercialno mleko – pasterizirano, homogenizirano, povzroča še druge bolezni

Pasterizirano (kuhano) mleko vsebuje zelo malo kalcija, in še ta je v anorganski obliki, torej neuporaben, pa tudi mineralno/kalcijev asimilirajoči encim fosfatoza je povsem uničen. Da bi telo lahko absorbiralo kalcij, potrebuje ustrezne količine magnezija, mleko in mlečni izdelki pa ga vsebujejo zelo malo, s temi količinami magnezija bi lahko organizem absorbiral le kakšnih 20 odstotkov kalcija, seveda če mleko ne bi bilo mleko pasterizirano, kalcij v organski obliki, torej ne kuhan, pasteriziran, procesiran. Preostanek kalcija pa povzroča nastajanje ledvičnih kamnov, artritisa, ateroskleroze in osteoporoze. Naj vas opozorim, da je osteoporoza bolezen, ki nastane zaradi izgube kalcija, ne zaradi premajhnih količin vnosa kalcija v telo. Velika vsebnost beljakovin v mleku povzroča kar 50-odstotno izgubo kalcija, ki se izloča z urinom.« (Cohen, MDP, 266.)

Mleko je »obogateno« z drogami, strupi, hormoni, ki jih dajejo kravam
Današnje krave so hranjene drugače, kakor so bile tiste pred 100 leti; zdaj zaužijejo s hrano strupe, droge, pesticide, antibiotike (tudi prepovedane, kot je to na primer v Sloveniji) in velikokrat jedo tudi meso poginulih živali (kostna moka – tudi v Sloveniji). Kravam pogosto vbrizgajo hormone, ki pospešujejo nastajanje mleka, umetno podaljšujejo laktacijo, torej da se pridobi čim več mleka, sira, jogurta. Žal se vse to prenaša v mleko in iz mleka, ki vsebuje povečane koncentracije teh močnih strupov, na ljudi, zato so mnogi ljudje postali »odporni proti antibiotikom«, saj jih že vse življenje uživajo s kravjim mlekom in mlečnimi izdelki. Odkar pa krave hranijo tudi z zrnjem – žiti, vsebuje njihovo mleko tudi alfatoksine, ki uničujejo jetrne celice živali.
Pred petdesetimi leti je dajala poprečno krava 1360 litrov mleka na leto, zdaj ga daje 15000 litrov. To omogoča dodajanje sintetičnega hormona rBGH (Recombinant Bovine growth hormone), imenovanega tudi Bovine Somatotropin, raznih drugih drog, antibiotikov, ter specialno in forsirano hranjenje. Kravam vbrizgajao različico genskega inženiringa kravjih rastnih hormonov, tako je tudi BGH produkt kravje hipofize, sintetična različica tega hormona pa se imenuje rBGH. To krave hudo prizadene, močno poveča delovanje kravjega organizma in ga prisili, da ustvarja še več mleka; krave zbolevajo, poveča se količina bakterij v mleku in nasičenih maščob. Ta sintetični hormom injicirajo v kravje organizme vsakih štirinajst dni, v kravjem telesu pa se spremeni v nov hormon, ki je močnejši od naravnega, torej tistega, ki ga ustvarja kravji organizem sam. Hormon spremeni kravje mleko s povečanim delovanjem in pospeši nastajanje mleka, hkrati pa povečuje tudi stopnjo raka pri ljudeh, ki se hranijo z mesom ali mlečnimi izdelki takšnih živali. (Vir: Cohen, MTP,192.)


Večina krav v Ameriki je bolnih
V Ameriki se bolezen norih krav imenuje Downerjev kravji sindrom (Downer Cow Syndrome) in ubije vsaj 100.000 krav na leto. (Vir: Prav tam, 281.)
Kar 60 odstotkov krav mlekaric ima virus levkemije, sintetični rastni hormon rBGH povzroča bolezni krav z vnetji vimen, povečanje ranic in poškodb tkiv, veliko reproduktivnih in presnovnih težav, zato takšnim kravam dajejo tudi velikanske količine antibiotikov …
Takšno kravje mleko ni naravno, saj vbrizgavanje sintetičnih hormonov in antibiotikov v živalske organizme povzroča nastajanje mleka, to pa deljenje rakavih celic, torej raka pri ljudeh. Tako tudi zdajšnje krave molznice niso vzrejene naravno, zredili so jih s križanjem v laboratorijih (holštajnske pasme in frizijke) šele pred petdesetimi leti.

Z mlekom pridejo v novorojenčkovo telo tudi hormoni
Mleko je hrana za novorojenčke, njihova masa in velikost naj bi se kar najhitreje povečevali, vendar v skladu z načrtom matere Narave, za odrasle osebe pa mleko ni primerna hrana. Mleko prenaša tudi hormone, ki uravnavajo rast, z vsemi hranilnimi snovmi vred, vendar obstaja velikanska razlika med povečanjem mase in rasti med teličkom in človeškim mladičem – dojenčkom. Kravje mleko vsebuje:
- hormone hipofize: PRL, GH, TSH, PSH, LH, ACTH oksitocin;
- steroidne hormone: estradiol, estriol, progesteron, testosteron, 17-ketosteroidov, kortikosteron, vitamin D;
- hormone hipotalamusa: TRH, LHRH, somatostatin, PRL inhibicijski faktor, PRL, GnRH in GRH;
- tiroidne in paratiroidne hormone: T3, T4, calcitonin, parathormone, in PTH peptide.
Zapomnite si za vedno: Mleko je odlična hrana le za vrsto, kateri mladič/dojenček pripada.

Bakterije v mleku
Celo v pasteriziranem mleku mikrobi niso uničeni. Standardi dopuščajo 100000 bakterij v čajni žlički mleka ali 20000 mikroorganizmov na mililiter mleka. Vsebuje tudi mikrobe, ki so odporni proti delovanju antibiotikov, saj antibiotiki že dolgo časa ne delujejo več. Ljudje se hranimo s hrano in z mlečnimi izdelki, ki vsebujejo povečane odmerke teh močnih drog. To je izrazito zlasti v ZDA, pivci mleka pa so torej izpostavljeni boleznim kravjih mladičev – teličkov. V mleku za komercialne namene so odkrili kar dvainpetdeset različnih antibiotikov.

Pesticidi v mleku
Zaradi velikanskih količin rastlinske hrane – trave, ki jo krave pojedo, vsebuje mleko velike količine pesticidov, herbicidov in fungicidov. Američani so ugotovili, da nobeno mleko, ki ga prodajo na trgu kjer koli v ZDA, ni brez ostankov pesticidov. (Cousens, CE,337.)

V svojem osemletnem načinu življenja v slogu Naravnega zdravja – Naravne higiene, to pomeni življenje brez »nujno potrebnega in taaakooo zdravega mleka in mlečnih izdelkov«, se počutim bolje kot sem se kdaj koli, in tako se počutijo tudi vsi, ki se hranijo po teh načelih.


na vrh